• Hem
  • MITT SOLNA – VÅ...
Nyheter

MITT SOLNA – VÅRA 10 TOPPKANDIDATER BESKRIVER SINA POLITISKA VISIONER OM VÅR STAD

KRISTER COLLIN

Krister Collin är femte namnet på Vänsterpartiets lista inför valet till kommunfullmäktige 2018.
Han är 47 år och bor i Råsunda med sambo och två döttrar. Han arbetar som bildarkivarie på ett bibliotek, och är ny som aktiv i partipolitiken efter att tidigare haft förtroendeuppdrag fackligt och för Hyresgästföreningen.

Beskriv din relation till Solna:
Jag flyttade in hos min sambo strax innan Råsundastadion revs eftersom hon haft tur och fått ett förstahandskontrakt i Näckrosen. När vi senare fick våra få två barn och började ta med dem till välskötta lekparker, plaskdammar och en superfin simhall trodde jag att vi upptäckt Solnas smultronställen men befann oss i själva verket för det mesta ovetandes i Sundbyberg. I takt med att de geografiska gränserna blivit tydligare har min relation till Solna blivit betydligt mer ansträngd. Jag trivs fortfarande jättebra i området men den kommunala servicen matchar inte de goda förutsättningarna.

Vad saknar du i ditt Solna idag?
På ett övergripande plan saknar jag ett medborgarperspektiv. Det känns alltför ofta som om vi bor i företaget Solna AB och att de flesta här inte finns med i affärsidén. Det genomsyrar det mesta, från småsaker som att det kan ta flera månader att få en gunga lagad i en lekpark till att centrala välfärdsfunktioner går på knäna. Ett tydligt exempel är förskolan där både personal och föräldrar vittnar om en väldigt pressad situation och de styrande säger att det kommer bli bättre utan att vilja betala något för det.

Hur vill du som vänsterpartist förbättra Solna?
Solna måste sluta vara en experimentverkstad för högerpolitik. Vi behöver inte ha Sveriges lägsta kommunalskatt utan kan istället ha den fjärde eller femte lägsta skatten och helt plötsligt få utrymme för normala omfördelningar och nödvändiga välfärdssatsningar. Dessutom måste vi ha en helt annan politik för bostadsfrågan, det går inte att bara sälja all mark till högstbjudande och låta privata byggbolag utforma staden enbart utifrån ekonomi. Det finns många goda exempel från andra kommuner på hur man kan bygga för en mer jämlik stad.

Kopiera länk