• Hem
  • 31 år gammal nä...
Debattinlägg

31 år gammal när du kan flytta hemifrån

13 år. Det är så lång tid det tar att få en hyresrätt i Solna. Det är oacceptabelt att unga ska behöva vänta tills de är 31 år innan de kan få ett fast och tryggt boende. Det är orimligt att en barnfamilj ska behöva trängas i en tvåa tills barnen är tonåringar innan man kan få en större lägenhet.

Men detta är verkligheten här i Solna där moderaterna har fått styra i över 20 år och aktivt valt att prioritera byggandet av bostadsrätter för köpstarka hushåll. Konsekvensen är att unga, tillfälligt anställda, låginkomsttagare, studenter, deltidsarbetare, nyanlända, sjukpensionärer och ensamstående har det svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta ett tryggt och lämpligt boende. 

Från moderat håll får vi ofta höra att det viktigaste är att vi bygger – inte vad vi bygger, eftersom byggandet av bostadsrätter leder till ”flyttkedjor” som gör att hyresrätter blir lediga. Det stämmer inte. Solna växer med cirka 1000 invånare om året men under 2018 förmedlades endast 86 vanliga hyresrätter i Solna. Vi får alltså nya medborgare, men bara sådana som har råd att köpa bostadsrätter.

Det verkar som att det blågröna styret har glömt bort att det slås fast i grundlagen att det är det allmännas uppgift att trygga rätten till en bostad. Och rätten till en bostad gäller för alla människor – inte bara för de med hundratusentals kronor på banken.

Vänsterpartiet vet att den enda lösningen på hyresrättsbristen är att bygga fler hyresrätter. Vi vill bygga klimatsmarta hyresrätter som vanligt folk har råd att bo i. Det är ett stort problem att nyproducerade hyresrätter ofta blir dyra, men det finns också goda exempel i andra kommuner som visar att det är möjligt att pressa ner hyrorna när den politiska viljan finns.

Alla människor är värda tak över huvudet och faktum är att hyresrätten är den enda möjliga boendeformen för väldigt många människor. Därför måste det gå att få en hyresrätt när man behöver en – inte 13 år senare.

Krister Collin, bostadspolitisk talesperson (V)
Sandra Lindström, oppositionsråd (V)

Publicerad i Vi i Solna 1 februari 2019 och Mitt i Solna 5 februari 2019.

Kopiera länk