• Hem
  • Bergshamraskola...
Nyheter

Bergshamraskolans högstadium måste räddas

I dag meddelade det blågröna styret att Bergshamras högstadium läggs ner. Nedläggningen innebär att Bergshamra helt kommer stå utan högstadieskola, vilket riskerar att utlösa en elevflykt till andra kommuner. Vänsterpartiet är kritiska till förslaget och vill se att högstadiet blir kvar.

Vid höstterminen 2021 läggs Bergshamraskolan högstadium ner. Beskedet kommer bara två år efter att det dåvarande alliansstyret meddelade att Bergshamraskolan skulle läggas ned på grund av ekonomiska bekymmer. Istället tänkte styret låta Raoul Wallenbergskolan ta över lokalerna och driva en skola i privat regi. Vänsterpartiet var emot förslaget, och tack vare en stark föräldraopinion lyckades Bergshamraskolan räddas från nedläggning. Nu kommer alltså nästa smäll.

– Det här känns som en dålig repris av det förra förslaget. Jag delar verkligen många Berghamraföräldrars syn att det Bergshamraskolan behöver är lugn och ro. Jag som har egna erfarenheter av hur turerna kring Fridhemsskolan gick blir så förvånad över att styret återigen utsätter elever och föräldrar för en likartad situation. Har de inte lärt sig nånting av historien? säger Linda Cigéhn, vice gruppledare och ledamot i Skolnämnden.

Samtidigt som Bergshamraskolan läggs ner kommer en ny skola att öppna i Bagartorp. Precis som när Raoul Wallenbergskolan byggdes i Järvastaden har kommunen än en gång valt att överlåta till byggbolaget Hemsö att välja vilket skolföretag som ska driva skolan. Även denna skola kommer att drivas av Raoul Wallenberg.

– Vi anser inte att det är en bra ordning att ett byggbolag handplockar sina hyresgäster när det gäller en så viktig verksamhet som en skola. Vi vill se fler starka kommunala skolor så att staden har möjlighet att garantera en god, långsiktig och likvärdig skolgång för alla Solnas elever, säger Sandra Lindström, oppositionsråd Vänsterpartiet Solna.

På Bergshamraskolan går idag cirka 140 elever i årskurs 7–9, som nu kommer behöva söka sig till andra skolor. Närmare 30 % av Bergshamrabarnen väljer redan i dag att söka sig utanför Solna stad, en siffra som kommer stiga med nedläggningen av Bergshamraskolans högstadium.

– Det borde vara självklart att gasa på i en uppförsbacke för att se till att lösa problemen på Bergshamraskolan men här känns det mer som om att bromsa sig uppför backen. För Bergshamrabarnen kommer det vara mer naturligt att söka sig till Danderyds och Stockholms skolor än till den nya skolan i Bagartorp, säger Linda Cigéhn.

Vänsterpartiet vill att det ska finnas kommunala skolor med F-9-verksamhet i varje stadsdel och motsätter sig därför nedläggningen av Bergshamraskolans högstadium. Vänsterpartiet har länge varit kritisk till det blågröna styrets underfinansiering av skolorna. Styret har gett skolorna 1 % i ekonomiskt påslag varje år trots att de reella kostnadsökningarna ligger på 3–5 % årligen. Vänsterpartiet vill storsatsa på Solnas skolor och satsar därför 68 miljoner kronor mer på Solnas förskole- och skolverksamhet i sitt budgetförslag för 2019.

Pressmeddelande 5 februari 2019

För mer information, kontakta:
Linda Cigéhn, vice gruppledare (V)
070-622 81 84, [email protected]

Sandra Lindström, oppositionsråd och gruppledare (V)
072-583 11 06, [email protected]

Kopiera länk