• Hem
 • Budget 2020: Vä...
Pressmeddelande

Budget 2020: Vänsterpartiet satsar stort på fritid och kultur

Nu presenterar Vänsterpartiet sin första stora budgetsatsning för 2020 års budget: fem förslag för mer fritid och kultur i Solna.

–  Alla oavsett ålder förtjänar en meningsfull fritid. För många är det tyvärr en ekonomisk fråga. Med vår budget får alla tillgång till mer kultur och rörelse, oavsett storlek på plånboken, säger Sandra Lindström, oppositionsråd för Vänsterpartiet Solna och ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

Fritidsaktiviteter skapar gemenskap och ger förutsättningar för en förbättrad hälsa. Vänsterpartiet har under många års tid varit det parti som lägger mest pengar på fritidsaktiviteter för såväl barn som vuxna.
 
– Det blågröna styret går ut med att de lägger 0,8 miljoner på fritiden i Solna, men vad de vill göra för pengarna är väldigt oklart. Vänsterpartiet presenterar flera konkreta förslag och satsar mer än tre gånger så mycket som majoriteten. Vi vill bland annat sänka avgifterna till kulturskolan, införa sommarkollo och gratis bad för alla barn, säger Linda Cigéhn, vice gruppledare och ledamot i Skolnämnden.


Ett urval av Vänsterpartiets fritidssatsningar:

 1. Sänkta kulturskoleavgifter (2,4 mkr)
  Solnas kulturskoleavgifter är några av landets dyraste. Vi sänker avgiften till 200 kr per termin.
 2.  Sommarkollo för barn respektive seniorer (500 tkr + 500 tkr)
  Kolloverksamhet stimulerar till gemenskap, vilket är extra viktigt för barn som har det svårt och för ensamma seniorer. Med vår satsning kan 40–50 barn och minst 50 seniorer åka på en veckas sommarkollo.
 3. Gratis bad för barn (500 tkr)
  Vi inför avgiftsfria bad för barn under 18 år på stadens alla simhallar och utebad.
 4. Offentlig konst (500 tkr)
  Stadsmiljön blir mer inbjudande och levande med offentlig konst, exempelvis i form av muralmålningar och målade tunnlar.
 5. Fritidsbank (1,5 mkr)
  Vi vill öppna en centralt belägen och bemannad fritidsbank i Solna där Solnaborna kostnadsfritt kan låna och lämna in idrotts- och fritidsutrustning. Ett förslag som är bra både för klimatet och folkhälsan.

För mer information, kontakta:

Sandra Lindström, oppositionsråd och gruppledare (V)
072-583 11 06, [email protected]

Julia Sundqvist, politisk sekreterare (V)
072-583 37 05, [email protected]

Vänsterpartiet Solna
https://solna.vansterpartiet.se/

 

Kopiera länk