• Hem
  • KD blundar för ...
Debattinlägg

KD blundar för problemen med privat hemtjänst

Vi uppskattar att KD deltar i debatten, även om deras svar försvarar privat hemtjänst så till den grad att de inte ens kan erkänna de uppenbara problem som finns. Att IVO drog in tillstånden för 10 % av de granskade hemtjänstföretagen är inte ett tecken på ett fungerande system. Vänsterpartiet anser att kommunerna själva bör kunna sålla bort oseriösa företag långt innan IVO behöver ingripa. Annars drabbas våra äldre.

Den 23 mars skrev Robert Wenglén, kommunstyrelsens ordförande i Lomma (M), i Sydsvenskan att det går att få ”mer pang för pengarna” om hemtjänsten drivs i kommunal regi. Han varnar för att släppa kontrollen över en kommunal kärnverksamhet till marknaden. Lomma privatiserade all hemtjänst redan 2005. 15 år och många privata utförare senare slår man fast att det visserligen blivit billigare, men att personal, äldre och deras anhöriga blivit mer missnöjda med omsorgen.

KD påstår att Vänsterpartiet vill inskränka äldres frihet. Vi menar tvärtom att valfrihet måste vara på riktigt. Vänsterpartiet vill att brukaren ska kunna styra insatser och att det ska gå att välja mellan utförare som har olika profil, exempelvis med språk. Vi vill att de äldres behov och önskemål ska styra, inte utförarens vinstintresse.

Vänsterpartiets förslag syftar inte till att svartmåla vare sig privata företag eller politiska motståndare, utan till att stoppa fusket. Men medan vi presenterar lösningar kommer inte KD med ett enda förslag på vad som ska göras åt problemet med oseriösa hemtjänstföretag.

Ulla Andersson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet
Sandra Lindström, oppositionsråd Vänsterpartiet Solna
Bo Leinerdal, oppositionsråd Vänsterpartiet Järfälla
Anders Rosén, gruppledare Vänsterpartiet Upplands Väsby
Amanda Sandholm, ordförande Vänsterpartiet Nacka och kommunpolitiker

Publicerad i Aftonbladet Debatt 27 mars 2020

 

Kopiera länk