• Hem
  • Kommunfullmäkti...
Nyheter

Kommunfullmäktige 26/10 2020

Vänsterpartiet var som vanligt mycket aktiva på senaste fullmäktige 26 oktober. Linda Cigéhn, Thomas Magnusson, Sandra Lindström och Atilla Yavuz tjänstgjorde. Vi ställde en enkel fråga och fick svar på en interpellation samt en motion. Dessutom debatterades stadens delårsrapport och det nya byggprojektet med bostäder på Solna centrums parkeringsdäck.

Vi ställde en enkel fråga till omvårdnadsnämndens ordförande Samuel Klippfalk (KD) om utredningen av äldreboendet Berga. I våras härjade covid-19 på boendet och närmare en tredjedel av alla boende avled inom loppet av ett par månader. Flera i personalen var smittade och många vittnade om att basala vårdrutiner inte följdes. Som en följd av detta har Åklagarmyndigheten inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott omfattande vållande till kroppsskada eller sjukdom samt framkallande av fara för annan. Solna stad har dessutom inlett en egen utredning som genomförs av FOU nu.

Ledamöterna i Kommunala pensionärsrådet fick 15/10 reda på att utredningen ännu inte är färdigställd, trots att staden meddelade i maj att utredningen beräknades vara klar i oktober.

Om utredningen visar att stora brister råder på Berga är det viktigt att detta framkommer så snart som möjligt. Resultaten skulle även kunna visa på viktiga budgetprioriteringar som behöver göras. Därför anser Vänsterpartiet att det vore bra om utredningen blev klar i god tid innan budgetfullmäktige, som först var tänkt. Vi frågade därför Klippfalk (KD) om huruvida Solna stads utredning kommer vara klar innan stadens verksamhetsplan och budget klubbas i november. Svaret blev dessvärre nej, vilket vi beklagar och ser som en stor brist.

Klippfalk (KD) lyfte att det är klokt att staden valt att göra en extern granskning och att utförarna av den har valt att presentera den i samband med Åklagarmyndighetens förundersökning. Vi håller givetvis med om att det är bra att granskningen görs, men samtidigt känns det olustigt att det inte finns någon som helst lärdom att ta med sig inför budgetarbetet, vilket Thomas Magnusson (V) klokt slog fast från talarstolen.

Skolnämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) svarade på vår interpellation om det minskade antalet rektorer i stadens grundskolor. I dagsläget har Solna 5 rektorer på 9 grundskolor vilket oroar oss i Vänsterpartiet. Istället har rektorerna fått möjlighet att delegera mer till biträdande rektorer. Sandra (V) konstaterade att man istället för att nyrekrytera har valt att ge rektorerna ansvar för fler skolor. Om rektorerna får tillräckligt med stöd och det finns en välfungerande administration så kan det finnas goda samarbetsvinster. Det vi vänder oss emot är att beslutet att minska antalet rektorer har skett utan att nämnden har fått vara med i diskussionen och att en riskanalys av beslutet saknas.

Marianne Damström Gereben (L) å sin sida lyfte att frågan visst varit uppe i skolnämnden. Linda Cigéhn (V) påpekade att även om frågan om rektorsorganisationen varit uppe i nämnden så har det inte fattats något beslut om 5 rektorer på 9 skolor. Eva Eriksson (S), gick upp och instämde. ”Nämnden har snarare ställts inför fullbordade faktum”, beskrev Eva som också sitter i skolnämnden.

När stadens delårsrapport per augusti 2020 diskuterades lyfte Victoria Johansson (MP) arbetet med den nya klimatstrategin. Stadsledningsförvaltningen har nu tagit fram delmål och nyckeltal att mäta mot. Vi välkomnar detta, då vi tidigt i arbetet med strategin påpekade att det saknades konkreta mål och sätt att mäta måluppfyllelsen. Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) lyfte i sitt anförande att det går ekonomiskt bra för staden trots pandemin. Magnus Nilsson (M), ordförande i Signalisten, informerade om att man varit beredd på att hyresgästerna skulle kunna hamna i ekonomisk knipa i samband med pandemin. Signalisten skulle vara ”mycket generösa” om någon av hyresgästerna och fick svårt med hyran. Det är givetvis glädjande att det inte har behövt tillämpas.

Därefter diskuterades exploateringsavtal och detaljplan för kvarteret Banken, det vill säga bostäderna och affärslokalerna som föreslås byggas på Solna centrums parkering. Vänsterpartiet är positiva till att det byggs bostäder här, eftersom marken redan är hårdgjort. Däremot kan vi inte godkänna exploateringsavtalet eller detaljplanen eftersom tillgängligheten för såväl rullstolsburna som cyklister är alldeles för dålig. Vi vill dessutom att mer görs för att säkra grönytor i området. Vidare hade Vänsterpartiet önskat att samtliga bostäder skulle upplåtas som hyresrätt för att uppnå mer balans i bostadsutbudet i Solna. Därför yrkade vi på återremiss av både exploateringsavtal och detaljplan. När kommunfullmäktige beslutade att godkänna dem reserverade vi oss mot besluten.

Atilla Yavuz (V) gick sedan upp i talarstolen och höll ett fint anförande om vår motion att göra Solna till en fristadsstad genom att gå med i ICORN. Det fria ordet hotas, och Vänsterpartiets förslag handlar inte om att rädda hela världen eller bedriva utrikespolitik – det handlar om att rädda en konstnär från en farlig situation. Detta skulle dessutom vara ett konkret bidrag till Solnas kulturella utveckling och kreativitet. Vi vill att Solna står upp för de konstnärer som hotas av förföljelse på grund av sitt arbete.

Peter Edholm (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, menade att medlemsskapet i ICORN-nätverket vore något gott och fint, men att det vore ”avigt” av en enskild kommun att ta detta ansvar. Han fortsatte sedan med att läsa upp några paragrafer ur kommunallagen, som för att visa på att det inte skulle vara förenligt med gällande lagar. Thomas Magnusson (V) bemötte detta genom att påpeka att det redan har prövats i kammarrätten efter att Moderaterna i Gävle överklagade ett beslut om att bli fristadsstad. Det finns inga lagliga hinder och kommunen kan om man vill. Vänsterpartiet beklagar majoritetens ovilja att berika Solnas kulturliv.

Läs mer:
Webbsändning
Dagordning

 

 

Kopiera länk