Välbesökt temadag om tro och politik

 
Vänsterpartiet Solna i samarbete med Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) höll en temadag om tro och progressiv politik på Solna Folkets hus söndag 22/4. Eftermiddagen inleddes med en föreläsning av professor Mohammad Fazlhashemi på Uppsala universitet som forskar om tolkningsstriden inom islam. Föreläsningen går att se i efterhand online och panelsamtalet likaså.
 
Fazlhashemi visade att det finns två övergripande traditioner där ena sidan ser religionen som någonting fast och oföränderligt medan andra sidan ser att religionen sker i samspel med socioekonomiska, kulturella och andra faktorer. Islam har alltid förändrats i samklang med det omgivande samhället, menar den andra traditionen, och det öppnar upp ett utrymme för moderna förhållningssätt gentemot demokrati och mänskliga rättigheter, jämställdhet och hbtq-frågor. Fazlhashemi visade också hur islam tidigare tagit intryck av 1900-talets liberala och socialistiska tankeströmningar samt den antikoloniala frigörelsen. Den iranska sociologen Ali Shariati, verksam under 1960- och 70-talet, inspirerades av Marx, Fanon och Sartre i sin uppgörelse med förtryck och maktfullkomlighet i religionens namn samt det koloniala väst.
 
Efter föreläsningen bjöds journalisten Bilan Osman, verksam i den antirasistiska stiftelsen Expo och krönikör på SvD, samt författaren Elin Grelsson Almestad, känd för sina krönikor i ETC, Aftonbladet och på Sveriges Radio. För Grelsson Almestad som kristen är tron en del av identiteten.
 
– Det är en grundton i mig, ibland starkare ibland svagare. Från Jesus Kristus och Bibeln hämtar jag mycket jämlikhet, solidaritet och att se andra människor, säger Elin Grelsson Almestad.   
 
Journalisten Bilan Osman, Expo-medarbetare och SvD-krönikör, deltog i panelen. Foto: Adam Alexander Johansson

Bilan Osman, själv muslim, hade en liknande ingångspunkt. 

 
– Det är ett sätt att se sig själv och världen. Jag har mina politiska värderingar, ett sätt att se på världen och det påverkar min syn på religionen. Jag tolkar den progressivt, medan en annan kanske tolkar den höger, sade Bilan Osman. 
 
Samtalet kom mycket in på den islamofoba populistiska agendan och hur man bemöter den. Elin Grelsson Almestad berörde hur man bemöter den men samtidigt undviker att få debatten att bara handla om det. 
 
– Sådant måste bemötas men det är viktigt att sätta agendan. Ibland känns det som vänstern nappar på varje utspel om till exempel böneutrop istället för att ge svar på de långsiktiga frågorna. Samtidigt måste det också bemötas, sade Elin Grelsson Almestad. 
 
Fazlhashemi betonade vikten av att kraftigt markera mot svepande påståenden om t.ex. slöjan eller böneutrop som blivit en del av röstfisket. Han fick medhåll av samtliga panelister. Bilan Osman berörde hur samtalet om muslimer borde bli till ett samtal med muslimer om deras vardagliga bekymmer som de delar med många andra arbetare i Sverige. 
 
– Det handlar om hur man är relevant för svenska muslimer. Mellan diskussionen om moderata och extrema finns ju majoriteten av alla muslimer som bryr sig om ”hur ska jag få ihop till hyran, hur ska jag få en bättre lön? ”. De vardagliga bekymren, hur är man relevant som politiker? Jag tror inte det är diskussionen om böneutrop som primärt påverkar muslimers vardag samtidigt som islamofobin såklart måste bekämpas, sade Bilan Osman.  
Kopiera länk