Flyttkedjor löser inte bostadskrisen, visar ny rapport

Den 14 mars 2019 släppte Region Stockholm, Region Skåne och Göteborgsregionen en gemensam rapport om flyttkedjor. Den slår fast att det saknas belägg för att nyproduktion av bostäder genererar flyttkedjor som gynnar socioekonomiskt svaga grupper i samhället. Vad som istället bör prioriteras är att bygga bostäder med variation.

Vänsterpartiet vill att alla människor ska ha möjlighet till ett eget hem till en rimlig kostnad. Så ser det inte ut idag. Den svenska bostadsbristen är enorm, inte minst i Stockholmsregionen. Vänsterpartiet vill bygga bort bostadsbristen och fokusera på hyresrätter med rimliga hyror som folk har råd med.

Vad är då en flyttkedja? Tanken är att när ett hushåll flyttar in i en nybyggd bostad ger det upphov till en eller flera tomma bostäder som andra kan flytta in i. Detta skulle, i bästa fall, göra att billiga bostäder blir tillgängliga för de med lägre inkomster. Detta är ett populärt argument för att fortsätta bygga dyra bostadsrätter, men rapporten visar att det inte fungerar. Om man bygger dyra och centralt belägna bostadsrätter kommer andra liknande bostäder bli lediga när de som har råd flyttar in i nybyggena. Istället för att frigöra bostäder till vanligt folk gynnar flyttkedjorna de rika. De får fler bostäder att välja mellan, medan vanligt folk inte har en chans att flytta in i de bostäder som blir lediga.

”Det finns inget stöd i forskningen för att använda flyttkedjor som en bostadspolitisk strategi för att tillgängliggöra bostäder för socioekonomiskt svaga grupper”, slår rapporten fast.

Forskningen talar sitt tydliga språk – det är dags att sluta använda dessa flyttkedjor som ett argument för att konsekvent prioritera bort byggandet av billiga hyresrätter. Vi behöver en aktiv och verklighetsförankrad bostadspolitik på såväl kommunal som statlig nivå.

Läs mer om Vänsterpartiets nationella bostadspolitik.

 

Kopiera länk