Alliansen skär ner på ungdomsverksamheten för att spara pengar
I början av året blev det känt att den populära fritidsgården Torpet skulle flytta från Bagartorp till lokaler som kommunen hyr i nybyggda Raoul Wallenbergskolan i Järvastaden. Nu är det Frösundas tur att bli av med sin fritidsverksamhet.
Beslutet om nedläggningen av Torpet möttes av en storm av protester från ungdomar, föräldrar och oppositionen. Men bara några månader senare gjorde kultur- och fritidsförvaltningens ordförande (L) en kovändning och beslutade att Torpet fick vara kvar i Bagartorp.
– Det var såklart glädjande att höra även om vi hade önskat att kultur- och fritidsnämndens ordförande borde utrett frågan noggrannare innan beslut om nedläggning togs. Det är ju inte första gången på senaste tid som det protesteras högt över beslut som inte analyserats och förankrats bland de som berörs. Privatiseringen av Bergshamraskolan som inte blev av är ett annat sådant exempel, säger Thomas Magnusson gruppledare för Vänsterpartiet och ledamot i kultur- och fritidsnämnden.
På senaste kultur- och fritidsnämnden fick vi nyligen veta att fritidsverksamheten för ungdomar som bedrivs helger i Frösunda fritidsanläggning kommer till hösten 2017 att samordnas med Torpet-RWS tonårsverksamhet. Det innebär att Frösunda tonårsverksamhet då upphör och enbart kommer bedriva fritidsklubb och verksamhet dagtid vardagar.
– Det är uppenbart att detta är en nedskärning som alliansen tvingas göra då resurserna inte räcker till. Det var ett felaktigt beslut att avveckla Torpet och vi anser att det är lika felaktigt att nu lägga ner verksamhet i Frösunda. Vi har inget emot fritidsverksamheten i Järvastaden men ogillar när verksamheter ställs mot varandra. Det här innebär att det blir längre väg att gå för de barn och ungdomar som bor i Frösunda, säger Thomas Magnusson.
Vänsterpartiet anser att fritidsverksamhet ska ligga centralt i varje stadsdel och det gäller även skola, som vi vill ska drivas av kommunen. Istället för att ha nära och där det är lätt att ta sig så ska nu fler ungdomar röra sig på osäkra vägar till skola, fritidsverksamhet och idrott. Solna kan tyckas litet till ytan men trafiken är kraftig och riskerna ökar för barn och ungdomar som behöver röra sig över längre avstånd. Solna är idag väldigt ojämlikt och det verkar vara en medveten strategi. Vi anser att alla stadsdelar ska ha fritidsgårdar så att barn och unga har samma möjligheter till gemenskap, aktiviteter och en meningsfull fritid i sitt närområde.
– Gång efter gång ser vi hur alliansen lägger ner skolor, fritidsverksamhet och andra lokaler i vissa stadsdelar men bygger ut och utvecklar i andra. Vänsterpartiet satsar 8 miljoner kronor mer än alliansen på kultur- och fritidsnämndens verksamhet. Vi tycker att bra fritidsverksamhet för barnen är viktigare än Sveriges lägsta kommunalskatt, avslutar Thomas Magnusson.