Fridhemsskolan ska öppna igen – Vad var det jag sa!

10685550_401976423284400_5222809825904982315_n

 

 

 

 

Linda Cigéhn, ledamot i Barn- och utbildningsnämnden
skriver om vems fria skolval det egentligen
är som räknas i Solna

 

 

Fridhemsskolan ska öppnas igen – och jag känner bara för att skrika rakt ut: VAD VAR DET JAG SA!

Att i det läget då titta på en debatt i riksdagen där moderaten Erik Bengtzboe försvarar det fria skolvalet river upp gamla sår hos mig för jag utnyttjade detta fria skolval fullt ut. Jag tyckte att mitt barn behövde en liten skola nära hemmet och att den skola som uppfyllde dessa krav var en kommunal skola var bara ett plus. Men av någon outgrundlig anledning ansåg Solnas borgare att mitt, och många med mig, val inte räknades för trots ökande barngrupper var ett av det starkaste skälet att ”ingen” ville gå där och att föräldrar som inte fått plats på deras förstahandsval ringer och gråter för att de fått plats på Fridhemsskolan. Då måste skolan läggas ned trots goda kunskapsresultat och en tydligt bruten trend ekonomiskt. Tilläggas bör också att allt detta sker samtidigt som staden måste öppna fler förskolor för att få plats med alla barn som föds i staden.

Problemet med det fria skolvalet som det ser ut idag är just detta att det är så olika kvalitet på skolorna så många väljer bort istället för att välja det du vill ha. Det är marknadens logik som styr idag, och marknadens logik hör inte hemma i skolans värld. Som det är nu kan kommunerna bli stämda för att riskkapitalbolagen anser att kommunen betalat ut mer pengar till kommunens skolor om de låter deras egna skolor föra med sitt underskott över budgetåren. Något som är en verklighet i Solna. Det är precis detta som händer när skolorna ska konkurrera på en marknad. Det är detta system borgarna vill behålla när de säger sig förvara det fria skolvalet. Sanningen är väl snarare att de försvarar riskkapitalbolagens rätt att fortsätta plocka ut vinster ur skolan.

Jag är för valfrihet, och det är för mig att det ska finnas olika alternativ att välja mellan. Stora och små skolor, olika pedagogiska inriktningar, personalkooperativ, idédrivna och kommunala skolor, som alla är lika bra. Ett system som tillåter detta är precis vad jag och Vänsterpartiet strävar efter då vi vill sätta stopp för att riskkapitalbolag ska kunna plocka ut vinster ur skolan. Pengar som egentligen ska gå till eleverna.

Kopiera länk