• Hem
  • Kommunfullmäkti...
Nyheter

Kommunfullmäktige 28/9 2020

September månads kommunfullmäktige innehöll stundtals heta debatter. Vänsterpartiet representerades av Sandra Lindström, Linda Cigéhn, Tove Pehrsson och Thomas Magnusson. Vi lade två nya motioner, en motion om att anställa en barnombudsman och en om att upprätta en fritidsbank.

Sammanträdet inleddes med en något märklig diskussion. Socialdemokraterna försökte ställa en enkel fråga till skolnämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) om indragen skolskjuts, men den blev bordlagd med hänvisning till att den var inkorrekt ställd. Det var, som fullmäktiges ordförande Salminen (M) beskrev det, ”strul i ordval fram och tillbaka”, därför kunde Damström Gereben inte ta del av frågan förrän ca kl 15. Att majoriteten på detta sätt omöjliggör debatt i kommunfullmäktige är mycket oroande. Vi hoppas att frågan får det svar den förtjänar nästa gång kommunfullmäktige sammanträder.

Vi fick svar på vår interpellation om oseriösa hemtjänstföretag. Omvårdnadsnämndens ordförande Samuel Klippfalk (KD) hänvisar till det faktum att avtalet med det skandalomsusade företaget sades upp efter att Inspektionen för Vård och Omsorg dragit in deras tillstånd att bedriva hemtjänst. Detta besvarar inte vår fråga.  Vi vet fortfarande inte vad skulle behöva inträffa i grannkommunerna för att Solna stad ska sätta in åtgärder. Sandra Lindström gick upp i talarstolen och påpekade vikten av att inte bara prata med verksamhetsledarna utan också de anställda.

Därefter följde en het debatt kring vår interpellation om den höga rektorsomsättningen i Solna. Linda Cigéhn pratade om problemen som uppstår när den rektor som varit längst på sitt jobb bara varit där sedan hösten 2018. Ledarskapet och kontinuiteten i verksamheten blir lidande. Dessvärre blev vi inte mycket klokare av Marianne Damström Gerebens (L) svar, som hänvisade till stadens kompetensförsörjningsplan. Vi fortsätter att bevaka frågan.

Socialdemokraternas interpellation om avhopp från gymnasiet var nästa punkt på dagordningen. Sandra och Tove gick båda upp i talarstolen. De konstaterade att om staden hade erbjudit rätt stöd redan i grundskolan hade många avhopp från gymnasiet kunna förhindras. Skolnämndens ordförande lyfte fram det arbete som görs, men fokuserade debatten på de som väljer att hoppa av på grund av att de valt fel gymnasieprogram. Oppositionen vet att anledningarna till avhopp är fler och ofta mer komplicerade än så.

Vänsterpartiets motion om hbtqi-certifiering av Kultur- och fritidsförvaltningen diskuterades. Vi lämnade in ett tilläggsyrkande, eftersom förvaltningen från 1 oktober slås ihop med kompetensförvaltningen och bildar den nya Förvaltningen för arbetsmarknad, kultur och fritid. Vårt förslag var att hela den nya förvaltningen ska certifieras.

Både Sandra Lindström och Linda Cigéhn var uppe i talarstolen och pratade om hur viktig en certifiering är för att säkerställa gott bemötande och god tillgänglighet, inte minst för transpersoner inom idrotten. De lyfte också det faktum att en certifiering gagnar fler än bara hbtqi-personer eftersom omedvetna fördomar och hinder uppdagas längs vägen.

Liberalerna talade även de varmt om vikten av god kunskap om hbtqi-frågor i stadens verksamhet och höll med om att det är betydelsefullt, men ansåg ändå motionen besvarad. Detta med argumentet att man kan jobba bredare med likabehandlingsfrågorna på andra sätt. Vi beklagar att vårt förslag inte fick gehör men kommer att fortsätta hålla ett öga på stadens likabehandlingsarbete.

Mer information:
Länk till webbsändningen av sammanträdet

 

 

Kopiera länk