• Hem
  • Pressmeddelande...
Pressmeddelande

Pressmeddelande: V vill införa sex timmars arbetsdag på Skoga

Den 30 november ska Solnas kommunfullmäktige klubba budgeten för 2021. Den blågröna majoritetens förslag på budget väntas medföra en minskning av resurser till äldre-omsorgen. Vänsterpartiet Solna lägger fram ett eget budgetförslag som bland annat innehåller en satsning på sex timmars arbetsdag på äldreboendet Skoga.

”Vi vill införa sänkt arbetstid med bibehållen lön för personalen på Skoga. Detta skulle minska stressen och sjukfrånvaron för dem, och samtidigt sätta fler i arbete eftersom vi vill nyrekrytera för att behålla samma personal-täthet. Vi vill gärna se en arbetstidsförkortning i hela vård- och omsorgssektorn, men kommunens boende Skoga är ett bra första steg,” säger Sandra Lindström, oppositionsråd.

Frågan om arbetstidsförkortning är något som Vänsterpartiet drivit på flera nivåer under lång tid. Senast på Vänsterpartiets kongress den gångna helgen lyfte nyvalda partiordförande Nooshi Dadgostar upp sex timmars arbetsdag som en reform som partiet ska kämpa för. Vänsterpartiet i Solna har lagt förslag om sex timmars arbetsdag flera gånger tidigare, och hoppas att kommunen kan gå före i utvecklingen.

”Det handlar i grund och botten om hälsa. Vi vet att personalen inom omsorgen sliter hårt, och pandemin utgör ännu en påfrestning i ett redan stressigt arbete. Många har svårt att få ihop arbete, familj, vila och fritid och vi vet att några timmar mindre på arbetet skulle göra stor skillnad. I de kommuner där man haft arbetstidsförkortning på prov har det gett goda resultat och vi hoppas att det kan bli likadant i Solna nästa år”, säger Kerstin Scheutz, ledamot i Omvårdnadsnämnden.

Göteborg, Umeå, Skellefteå och Nyköping har testat att införa sex timmars arbetsdag inom vården och äldre-omsorgen med minskad stress och sjukfrånvaro som resultat. Att införa sex timmars arbetsdag för dag-personalen på Skoga beräknas kosta 8 miljoner kronor.

Förutom sex timmars arbetsdag på Skoga föreslår Vänsterpartiets att tillsvidare-anställning ska vara norm när staden anställer. Osäkra anställningar är vanliga inom äldreomsorgen och hemtjänsten.

“Alla tillsvidareanställda som önskar ska få möjlighet att gå från deltid till heltid. Dessutom vill vi öka bemanningen, anställa mer administrativ personal som avlastar och ge fler möjligheter till kompetensutveckling, handledning och reflektion”, avslutar Sandra Lindström.

Vänsterpartiet är Solnas tredje största parti med 8,68 % i valet 2018. Skuggbudgeten för 2021 presenteras i sin helhet 16 november 2020.

Kontakt:
Julia Sundqvist, politisk sekreterare Vänsterpartiet Solna
[email protected]
070-950 56 91

Kopiera länk