Ny samverkansmodell ska hjälpa Solnas unga
Politikerna i Solnakoalitionen (S, V, C och MP) har gett socialnämnden, skolnämnden och kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att börja samverka med varandra och Polisen enligt den så kallade SSPF-modellen (förkortningen står för Skola, Socialtjänst, Polis, Fritid). En överenskommelse mellan förvaltningarna och Polisen har skrivits under, och arbetet börjar under 2024.
Syftet med SSPF-samverkan är att identifiera barn och ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet eller utveckla en destruktiv livsstil. Genom snabba insatser och samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid ska ungdomen och dess familj få hjälp och stöd för att komma på rätt bana igen.
“Det är viktigt att samarbeta kring de här frågorna för att kunna hjälpa i tid och på rätt sätt”
Leif Åsbrink López, ordförande i socialnämnden i Solna (V).
“Fritidspersonalen känner ungdomarna och är ofta viktiga vuxna utanför hemmet och skolan. De kan bidra till en bättre helhetsbild och större förståelse för hur ungdomens liv ser ut”
Sandra Lindström, ordförande för kultur- och fritidsnämnden (V).
“Vi alla har ett ansvar att hjälpa unga som är eller riskerar att hamna på glid. Att klara skolan är jätteviktigt för att kunna ta sig vidare och få bättre möjligheter i livet”
Eva Eriksson, ordförande i skolnämnden (S).
Fakta:
- SSPF finns i minst 148 svenska kommuner.
- SSPF utvecklades för att upptäcka ungdomar i risk att begå brott eller med en begynnande kriminalitet. Här samverkar skola, socialtjänst, polis och fritidssektor.
Källa: SSPF – samverkansformen skola, socialtjänst, polis och fritid, Socialstyrelsen, 2022.