• Hem
  • Hyresgästerna m...
Debattinlägg

Hyresgästerna måste få bestämma vid renoveringar

Signalisten är på väg att dra igång renoveringar av 1700 lägenheter, till en början i Bagartorp och Bergshamra, och renoveringarna blir omfattande. Förutom den tekniska upprustningen med nya avlopp, värme- och elsystem får lägenheterna också en standardhöjande totalrenovering med nytt kök, badrum och nya golv.

Efter renoveringarna beräknas hyran stiga med 60 % och en trea på 75 kvm som idag kostar 6250 kr kommer alltså kosta 10 000 kr. Precis som efter de tidigare renoveringarna i Ritorp, där merparten av hyresgästerna aldrig flyttade tillbaks efter upprustningen, så kommer många ensamstående, pensionärer och låginkomsttagare inte ha råd att bo kvar i sina hem.


Bildkälla: Bostadsstiftelsen Signalisten

Vänsterpartiet förstår att lägenheter behöver renoveras, men det måste göras på ett sätt så att de boende inte tvingas bort. I samband med renoveringarna i Ritorp lovade Signalisten i sin hyresgästtidning större valfrihet och möjlighet till en mindre omfattande renovering för hyresgästerna i Bagartorp. Vi vill att Signalisten håller fast vid det och erbjuder sina hyresgäster tre olika renoveringsnivåer där den lägsta nivån innebär stambyte, mellannivån innehåller fler standardförbättringar och den högsta nivån innebär en totalupprustning.

Detta ökar hyresgästens valfrihet och minskar risken att hyresgästen tvingas ifrån sin renoverade lägenhet på grund av en kraftig hyreshöjning. Det är också i linje med Signalistens stadgar som slår fast att bolaget ska erbjuda “enkelt och praktiskt inredda lägenheter till lägsta möjliga pris.”

Krister Collin, bostadspolitisk talesperson (V)
Sandra Lindström, oppositionsråd (V)

Publicerad i Vi i Solna 15/2 2019

Kopiera länk