• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Pressmeddelande

Vänsterpartiet Solna vill lägga fram en rödgrön budget

Det har gått tre veckor sedan valdagen och deadlinen för att utropa ett styre närmar sig. Om Alliansen meddelar att de tänker styra vidare vill Vänsterpartiet lägga fram en gemensam budget tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Den senaste mandatperioden har Alliansen styrt i minoritet och tagit stöd av Bergshamrapartiet för att få igenom sin budget. Även i detta val blir Alliansen utan egen majoritet, eftersom Vänsterpartiet gick fram och tog ytterligare ett mandat.

På valnatten 9 september gick Moderaternas Pehr Granfalk ut och sa att ”det står helt klart att Alliansen kommer styra vidare i Solna”. Sedan dess har det varit tyst. Men eftersom Alliansens tidigare samarbetspartner blev av med sitt mandat, kräver nu ett potentiellt alliansstyre åtminstone passivt stöd från övriga partier.

Vänsterpartiet går i dag ut och meddelar att man inte är beredd att släppa fram en alliansbudget som innebär fortsatta nedskärningar.  

– Pehr Granfalk kan inte räkna med vårt passiva stöd. Vi kommer inte tillåta att ett minoritetsstyre fortsätter med dagens nedskärningar, säger Erik Järvelä, ordförande för Vänsterpartiet Solna.

Alliansens budgetar de senaste åren har inte inneburit någon skattehöjning men heller inga satsningar som motsvarar de ökande kostnaderna. Resultatet är en urgröpt budget, inom exempelvis skolan. SKL har slagit fast att kostnadsökningarna inom skolan är cirka 3 % årligen, men Alliansen har endast lagt på 1 %. Det leder till att Solnas skolor dras med lägre resurser för varje år som går. I dagens Solna förväntas en lärare göra mer arbete för en lägre lön, jämfört med samma lärare i Danderyd. Det tycker Vänsterpartiet är oacceptabelt.  

Vänsterpartiet sträcker nu ut en hand till Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att ta ett gemensamt grepp om budgeten. Vänsterpartiet föreslår att den rödgröna oppositionen tillsammans lägger fram en budget och ett avsiktsprogram med satsningar på bland annat skola, hyresrätter, infrastruktur och miljö.

– Med en rödgrön budget kan vi garantera att nedskärningarna får ett slut och att Solnas anställda får fler kollegor. Det är det bästa för Solnas medborgare, säger Sandra Lindström, tillträdande gruppledare för Vänsterpartiet Solna.

För mer information, kontakta:
Sandra Lindström, tillträdande gruppledare Vänsterpartiet Solna
08-746 11 06, [email protected]

Erik Järvelä, ordförande Vänsterpartiet Solna
076-771 18 73, [email protected]

Vänsterpartiet Solna

https://solna.vansterpartiet.se/

Kopiera länk